dissabte, 5 de juliol del 2014

20 anys després, ens plantegem el futur


Amb la participació d'una trentena de persones, l'AEB ha celebrat avui una interessant jornada oberta de debat sobre perspectives per a les municipals de 2015.

L'acte s'ha iniciat amb una introducció a càrrec de la doctora en ciència política Gemma Ubasart que ha fet un repàs de l'evolució de les candidatures alternatives i populars els últims 10 anys a Catalunya i com aquelles que tenen la seva arrel en els moviments socials són cada cop més presents amb un treball d'acumulació, de tu a tu, de base i des de baix, "de formigueta" l'ha qualificat. Per una altra banda ha exposat el cas del president d'Ecuador Rafael Correa que arribà al poder de forma accelerada, sense organització prèvia al darrere i fruit de les necessitats del moment històric del país. Després va obrir un procés constituent i moltes coses han canviat pels equatorians. Un cas que coneix bé pel seu treball allà com a assessora els últims anys. la seva tesi ha estat que en ocasions cal combinar el treball de formigueta, lent des de la base amb un saber aprofitar l'oportunitat històrica del moment. A casa nostra, l'experiència de Podemos, sorgit també d'un dia per l'altre, potser ens indica que estem en un d'aquests moment en que podem fer un salt per canviar les coses.


Després d'un petit descans, el debat s'ha centrat en la situació de Badia i de l'AEB, les seves necessitats i oportunitats. Hi ha hagut un ampli consens que, encara més que al 2011, Badia necessita un canvi important com a ciutat i que canviar el govern de la ciutat pot ser una eina important per canviar-ho tot. També hi ha hagut força consens en que per aconseguir-ho l'AEB és imprescindible, per ser actualment l'oposició al govern i l'alternativa real i també pels 20 anys que porta creant i oferint alternatives per al govern de la ciutat. Tanmateix, molts dels assistents han expressat la seva creença que hi ha altres persones amb ganes i idees per canviar Badia en el mateix sentit que es pretén des de l'AEB, però que no són a l'AEB i potser no hi voldran ser en un futur pròxim. Davant d'això s'ha obert el debat sobre la necessitat, oportunitat i possibilitat o no de promoure un front ampli que, defensant els valors que l'AEB ha mantingut en aquests anys, vagi més enllà dels límits que pugui tenir aquesta organització. Hi ha persones que fins ara s'han sentit còmodes recolzant a altres partits d'esquerres i ara ja no, hi ha persones que es senten representades per la CUP, pel Procés Constituent o per Podemos, hi ha altres que troben el seu espai per actuar políticament en moviments socials que no tenen la missió de presentar-se a eleccions com el 15M, la PAH o altres. Cal veure si aquestes persones tenen realment el desig d'aprofitar el moment històric i fer una aportació per canviar Badia des de l'Ajuntament i si per elles les sigles de l'AEB són o no un impediment.

És per això últim que em conclòs començar el curs convocant una crida a construir una candidatura alternativa i independent dels grans partits per canviar el govern de la ciutat. Creiem que el temps i el debat entre les persones que es sentit interpelades a fer-ho dirà com ha de ser aquesta candidatura.